Veckans tips 2: Skapa en enhetlig bas!

Oftast blir totalintrycket bättre om man håller en enhetlig och konsekvent bakgrund dvs samma typ av golv, samma färg på snickerier och samma grundfärg i större delar av lägenheten eller huset. Om man bygger nytt hus så är det oftast inga problem eftersom man då gör alla sina val av material inom en relativt kort period. Om man däremot renoverar eller bygger om hinner man kanske byta smak och stil under tiden. Ibland kanske man renoverar rum efter rum och det tar flera år emellan. Om man inte håller en enhetlig grund är risken att hur snyggt det än är så ser det ändå rörigt ut.

Hur gör man då detta. Tänk stort och försök se hela huset som en enhet. I det här skedet ska man glömma detaljerna och försöka se helheten i golv, tak, väggar, dörrar, lister m m. Är man osäker så kan man alltid gå efter vad som är tidstypiskt för huset du bor i och sen fortsätta med det. Väljer man t ex ekparkett blir det kanske mer sammanhängande att ha detta i överallt. Bor man i ett sekelskifteshus och bestämt sig för att ha ljusgråa dörrar och lister tycker i alla fall jag att det blir det bäst om man har det överallt och inte helt plötsligt börjar med t ex ek.

Enklaste vägen är helt klart att vara superkonsekvent och rent av hård i sina val. Detta är ju ingenting man ändrar så ofta. Naturligtvis kan man ändå vara personlig och annorlunda. Bilderna från Bitte Kai Rands hus, från Bo Bedre, tycker jag är ett bra exempel på detta.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.