Veckans tips 8: Gruppera mera!

Det här tipset är en vidareutveckling av föregående veckas inlägg om dekorationer.

För att undvika att ett rum ser plottrigt ut kan man samla ihop och gruppera liknande saker och ting. Saker som har någon samhörighet eller bara passar bra ihop. Ställ upp i stillebenliknande grupper gärna med ojämnt antal 3-5-7. Låt något vara lite högt, något lågt och något mittemellan. Låt en sak sticka upp och en annan breda ut sig. Ställ höga saker långt bak och de låga längst fram. Undvik att ställa det mest iögonfallande objektet i mitten, hellre något åt sidan. Undvik alltför mycket symmetri, det är alltid risk för att det kan se lite fånigt ut. Bild från Sköna Hem.

Har du mycket små tavlor är det fint att samla ihop de som har t ex liknande ramar, motiv eller färg och sätta dem tillsammans. Utnyttja väggarna. Sätt inte alla tavlor i ögonhöjd. Lägg upp dem på golvet först och flytta runt så du ser på vilket sätt de ska sitta. Håll en linje i någon kant t ex underkant och sidkant. Ibland kan det vara snyggt att måla en ram eller hel ruta runt för att markera gruppen. (Bilden från BoBedre med tavlorna är inte den bästa, det är lite taskig feng shui att sätta en massa tavlor ovanför sängen, men den beskriver principen med tavlor i grupp.)

7 Kommentarer
 1. Julie
  Julie says:

  Jættesmarta tips for meg. Jag har så mycke saker och sprer dom rundt ut rummet, ser inte altid lika fint ut. Skal børja samla dem nu. Tavlorna såg ju også veldig bra ut, men er enig, hadde nog inte vill hatt det så over sengen, heller i en korridor : )

  Svara
 2. fialotta
  fialotta says:

  Ja jag har testat de här hemma. Man samlar ju på sig så mycket saker som man tycker om och inte alltid vill göra sig av med. De var i någon tidning de skrev om just de du tar upp om att gruppera. En alldeles ypperligt bra idé för de funkar faktiskt, ser på något sätt stilrent ut fast de är mycket saker och i olika stilar.

  Svara
 3. Purple
  Purple says:

  Jag fick idén ursprungligen från en superbra trädgårdsbok ’Trädgårdens rum’ av Christel Kvant och Heidi Palmgren. Där skriver Heidi att man ska ’gruppera, strukturera och minimera’. Hon skriver också att man måste vara saklig, radikal och grym för att det ska bli bra. Det här har jag försökt att göra först i min trädgård och sen även innomhus – och det fungerar.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.