Fjärde advent och 5 tips som minskar stressen

Redan fjärde advent och mindre än en vecka kvar till julafton. Har inte julstressen infunnit sig redan så lär den dyka upp de närmaste dagarna. Massor som ska hinnas klart på jobbet innan helgen och sen allt som ska ordnas och fixas hemma för högtiden då allt ska vara på perfekt. Allt ska vara juligt och fint med granen dekorerad, skinkan kokt, kakorna bakade och huset ska vara dammfritt och alla ska vara glada och älskvärda och barnens ögon ska tindra. Ja, ni hör ju, låter som en saga eller en amerikansk julafton på 50-talet. Vi har nog alla våra små idealbilder i bakhuvudet men egentligen vet vi nog också att de för de flesta är rätt orealistiska. Den här bloggen hjälper ju inte direkt till heller, utan vi bloggare spär gärna på den här idealbilden. Kanske för att vi innerst inne gillar den.

Men här kommer några tips för att minska stressen fram till julafton. För vad är det egentligen som behövs (förutsatt att vi är tokiga i inredning och helst vill att allt ska var superfint). Jo….
1. Köp julklapparna som är ett måste, dvs barnens. Planera hemma, gå sen rakt på hyllan. Inget att göra åt det här. (Möjligtvis kan man försöka hålla antalet och summan nere för att inte allt ska gå överstyr innan de fyllt 18.) Alla andras julklappar, planera hemma och går det att köpa alla på ett ställe, t ex i bokhandeln eller parfymeriet så gör det.
2. Planera alla matinköp och vad som ska lagas redan idag. Köp färdigt om det går. Laga bara det ni själv tycker är viktigast och skippa resten. Glöm alla måsten! Om du ska ha julafton hemma – delegera – bestäm att i år är det knytkalas, alla tar med sig något, du är projektledare.
3. Glöm det där med julstädning, det är för hemmafruar. Ingen som sysslar med längre. Viktigast är att plocka undan, dammsuga och städa kök och toaletter, alltså som vanligt.
4. Dekorera med blommor som hyacinter, amaryllisar eller tarzetter. Det gör hemmet riktigt stylish och doftar ljuvligt. Gran är så klart inte heller fel, men inget måste, man köra med kvistar dekorerade med julgranskulor istället eller lägga julgranskulorna i en skål.
5. Tänd ljusen! Finns inget så stämningshöjande som tända ljus, massor överallt. (Brandvarnare!)
Foto Living Etc.
10 Kommentarer
 1. Annika-GreyMatter.blogspot.com
  Annika-GreyMatter.blogspot.com says:

  Vilken härlig blogg. Många inspirerande inlägg. Måste gå in och titta NOGA en annan dag, för nu börjar det bli läggdags.

  Gillar dina tips om att tända ljus och dekorera med blommor så syns inte dammråttorna i hörnen. Precis min melodi :0)
  /Annika

  Svara
 2. Daniella Witte
  Daniella Witte says:

  Tack för jätte bra tips!!
  Själv har jag verkligen dragit ner på alla måsten i år och jag måste säga att det känns väldigt bra. Jag njuter mer, och det bästa av allt, det blir jul ändå:)

  Ha en riktigt god Jul! Kram

  Svara
 3. Anonym
  Anonym says:

  Tack för dessa tips, Mycket kloka ord och jag ska göra varenda en, av det som inte redan är gjort!
  Hoopas det ok om jag länkar till detta på min facebooksida.
  Carina
  Bloggläsare.

  Svara
 4. sparris
  sparris says:

  Skulle gärna utöka tips 1 med – köp klapparna på webben om du kan. Ypperligt att fixa allt från hemmets lugna istället för att bege sig ut på stan, i synnerhet med årets väderlek…sparar sjukt mycket tid och tålamod.

  God Jul!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.